Meni

Criollo kakav



Kakav je surovo seme rastline kakavovca. Kakavovec je zimzeleno drevo, po velikosti podobno našim sadnim drevesom. Raste med višjimi drevesi, ki mu v tropskem gozdu nudijo potrebno senco. Njegovi približno 30 centimetrski plodovi so podolgovate oblike kot kumare, le da so debelejši in imajo zelo trdo skorjo. Notranja mehka sredica obdaja vsako seme posebej. V enem plodu je od 35 do 50 semen oziroma kakavovih zrn.

Obstaja več vrst kakavovcev, med katerimi velja za najboljšega ravno kakavovec vrste criollo. Criollo kakav predstavlja manj kot 1% svetovne proizvodnje kakava, zaradi česar ima svojo vrednost na tržišču čokolade.

Gojiti criollo kakavovce ni preprosto delo. Zaradi njihove občutljive narave in nizke rodovitnosti zahtevajo mnogo več izkušenj in resnično skrbno gospodarjenje. Kakav oziroma čokolada ter čokoladni izdelki iz kakavovca vrste criollo veljajo za manj grenke, bolj aromatične od ostalih vrst in ustrezajo najbolj prefinjenim okusom.

Robt, naš dobavitelj criollo kakava iz Ekvadorja ima do kakava še globlji odnos kot samo priseganje na čisto ekološko pridelavo. Na naša vprašanja o procesih in temperaturah pridelave kakava nam je takoj pojasnil: »Niste me vprašali: od kod prihajajo zrna? Ker vidite, tukaj leži bistvo problema. Če zrna prihajajo iz nasadov hibridiziranih, kloniranih, gensko spremenjenih dreves ... ni pomembno, ali je pridelava ekološka; ni pomembno, na kakšni temperaturi so zrna obdelana. Če izvirna kakavova zrna niso živa, genetsko bogata in živahna v svoji moči in okusu, ni pomembno, kako jih obdelujete. To vibracijsko moč, to genetsko polnost in prvovrsten okus ni mogoče dodati.«



V tej kategoriji trenutno ni izdelkov.

BREZPLAČNA DOSTAVA nad 30€
Potrebujete pomoč +386 40 728 286
14-dnevno vračilo blaga